SOUTH DAKOTA BAT WORKING GROUP
  • Home
  • Bats of SD
    • Species
    • Health Risks
    • FAQs
  • Living with Bats
    • Bats in my house!
    • Bat houses
  • Research
    • Wind Energy
    • Mines and Bats
    • Bat Survey Resources
    • Research in South Dakota
  • About Us
  • Home
  • Bats of SD
    • Species
    • Health Risks
    • FAQs
  • Living with Bats
    • Bats in my house!
    • Bat houses
  • Research
    • Wind Energy
    • Mines and Bats
    • Bat Survey Resources
    • Research in South Dakota
  • About Us

Northern Long-eared Myotis

Myotis septentrionalis
Scientific name translation: "Mouse-eared", "Of the north"
ASM Species Profile
NatureServe Explorer
Picture

Description

Northern long-eared bats have long ears that extend past the nose when pushed forward. The ears and face are slightly lighter colored resembling a ​mask that is not as dark as other long-eared myotis. This species can look similar to little brown bats, but unlike little brown bats, their tragus is sharply pointed and they lack toe hairs. Their head and body length ranges from 40–46 mm, tail length ranges from 36–43 mm, ear length ranges from 16–19 mm, and forearm length ranges from 35–39 mm. 

Distribution

Northern long-eared bats are associated with old-growth forest and woodland habitats that include cottonwood floodplains, oak, and mixed coniferous forests. In South Dakota, this species has been documented in areas like the Black Hills and along the Missouri River corridor. 

Ecology

During the winter, northern long-eared bats are found at hibernacula such as caves or abandoned mines. They will begin hibernation in late September remain through April. After hibernation, bats will move to summer roosting areas with females giving birth and rearing pups in mid-June. Northern long-eared bats will roost alone or in colonies in cavities or crevices of both live trees and snags. After maternity colonies disperse, bats will breed from July through September.
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture